Stukadoor | Daams Stucwerken

Drogen, Schilderen & Stucwerk

Stucwerk drogen voor het schilderen | Tips!

 

nat stucwerk dat gedroogd moet worden voor het schilderen

nat stucwerk

Je hebt je muren of plafonds laten stuken en ze zijn mooi strak. Het eindresultaat dat jij voor ogen had komt steeds dichterbij. Nog één of misschien twee keer verven en dan zit het erop. Dan is die verbouwing/opknapbeurt eindelijk achter de rug.

 

We begrijpen het, je wilt zo snel mogelijk verder met uw stucwerk. Zeker nu de eindstreep in zicht is. Toch hopen we dat je nog even kunt wachten zodat we met 100% zekerheid kunnen zeggen dat het stucwerk voldoende droog is om het over te schilderen. Want geloof ons, dat geduld wordt beloond.
Dit garanderen wij net zo overtuigend als het feit dat ongeduld wordt afgestraft…

 

In ons vorige artikel hebben wij gesproken over hoe je stucwerk moet drogen in het algemeen. Wij kregen vragen over hoe droog het stucwerk moet zijn voordat je het kunt schilderen. In dit artikel gaan wij specifiek op het drogen van stucwerk voor het schilderen in.

 

In dit artikel wordt besproken:

 

 

 

 

Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen?

Droog stucwerk schilderen

Droog stucwerk schilderen

Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.

 

 

 

 

 

 

Heb je echter een plafond of muur waar een dikkere laag op moet (bijvoorbeeld om oneffenheden/beschadigingen te herstellen), dan kan de dikte van de stuclaag zomaar enkele centimeters bedragen. Tja, dan duurt het wel wat langer voordat je met een kwast of roller aan de gang kunt.

 

Wij meten uw stucwerk met een vochtmeter!

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

Vochtpercentage bij het schilderen van stucwerk

Stucwerk, pleister, specie, gips, het zijn allemaal benamingen voor het materiaal dat jij op je muren/plafonds hebt laten aanbrengen om een strak oppervlakte te krijgen.

Zodra dit materiaal is aangebracht heeft het een egale witte kleur. Na een aantal uur wordt het echter steeds grijzer. Dit komt omdat het vocht dat in het materiaal zit (soms bestaat dit wel tot 40% uit water), via de buitenlaag zal moeten verdwijnen.

Na een aantal uur zie je hier en daar stukken waar het stucwerk zijn witte kleur terug krijgt. Die plekken zijn dan droger dan de grijze stukken. Pas als de gehele oppervlakte spierwit is, dan mag je er vanuit gaan dat het aangebrachte pleisterwerk droog is. Althans, aan de oppervlakte want dat droogt natuurlijk als eerste. Een aantal millimeter dieper kan de specie nog steeds vochtig zijn. Gelukkig kunnen wij dit meten.

Vochtpercentage van droog stucwerk

Vocht meten met een vochtmeter

Vocht meten met een vochtmeter

Het vochtpercentage in het stucwerk mag niet meer bedragen dan 2%.

Maar ja, dat kun je niet voelen of zien. Dit zul je écht moeten laten meten. Bij voorkeur door een professional. Mede ook omdat er verschillende vochtmeters bestaan en als je onvoldoende ervaring hebt met deze apparaten, dan kun je er ook zomaar naast zitten. Stukadoor | Daams Stucwerken heeft een stucwerk vochtmeter en wij weten precies hoe wij dit moeten meten!

Het is namelijk van belang dat je het vochtpercentage van het stukwerk op verschillende, strategische en bepalende plaatsen meet. Dus zowel onder en boven, in de hoeken en in het midden, overal in de oppervlakte moet de vochtmeter onder de 20-30% aangeven, voordat je kunt sausen.

  Stucwerk schilderen | De droogtijd

  Het water in stucwerk

  Het water in stucwerk

  En dan gaan we aan de slag met het aanbrengen de verf. Het stucwerk is immers voldoende droog dus we kunnen de verfkwasten of rollers ter hand nemen… Laten we nog even wachten. Voordat je het pleisterwerk gaat voorzien van een kleurtje, kun je het beste eerst een goed voorstrijkmiddel op de muren of het plafond aanbrengen. Een vers gestucte muur heeft namelijk de neiging om een zuigend effect te hebben. Met een kwalitatief goed voorstrijkmiddel ga je dit effect tegen én het zorgt ervoor dat de verf sneller droogt. Afhankelijk van het soort verf dat je gebruikt, kun je er met voorstrijk voor zorgen dat de verf tot wel 50% sneller droogt. Sommige soorten verf hebben ongeveer zes uur nodig om te drogen, maar met gebruik van voorstrijkmiddel kan dit dus worden teruggebracht naar ongeveer drie uur.

  Laat ons je helpen met het afwerken van je muren en plafonds. Wij hebben de ervaring en de kennis en laten die graag ten goede komen van jouw muren en plafonds!

  Weet u niet zeker of u stucwerk droog genoeg is?

  Neem contact op, wij helpen u graag!

  Gerelateerde artikelen

  Artikelen die te maken hebben met het drogen van stucwerk.

  Stucwerk schuren | Hoe doe je dat?

  Stucwerk schuren | Hoe doe je dat?

  Stukadoor | Daams Stucwerken Stucwerk schurenStucwerk schuren, heel erg belangrijk Het hebben van een glad gestucte muur is een absolute meerwaarde voor een woning. Een mooie gladde muur is de trend van het moment. En veel mensen nemen een schuurmachine ter hand om...

  Neem contact met ons op!

  Helemaal enthousiast om ons als uw stukadoor in Luyksgestel in te huren? Neem contact op! Dit kan via ons gratis offerte aanvraag pagina, of lekker ouderwets via een telefoontje: +31622008744

  Stukadoor | Daams Stucwerken

  Krommeweg 9, 5575 AT Luyksgestel, Nederland

  Stuur ons een bericht

  Stuur Daams Stucwerken een bericht via contact of bel ons gerust voor vragen!