Stukadoor | Daams Stucwerken

Stucwerk drogen

Stucwerk drogen | De laatste cruciale stap.

Stucwerk drogen nadat het geplaatst is.

Muren met mooi stucwerk geven een huis een verzorgde en luxe uitstraling. Maar het kan nog zo strak en professioneel worden opgestreken… als het niet op de juiste wijze wordt gedroogd, dan kan alle noeste arbeid (en de investering in kwalitatief goed materiaal) tevergeefs zijn.

Juist die laatste fase, het drogen van stucwerk, kan het verschil maken. Wij pakken dit net zo zorgvuldig aan als de manier waarop wij het stucwerk aanbrengen. Wil je een echt professionele aanpak van jouw stucwerk? Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

In dit artikel wordt besproken:

 

Scheuren in het stucwerk… horror-story van horen zeggen

Scheuren in het stucwerk, horrorIedereen kent wel horrorverhalen waarin stucwerk op het eerste gezicht prima is aangebracht en je als klant zeer tevreden bent met het resultaat, totdat je een paar weken verder bent… Wat zie ik daar? Een scheur? De muren zijn pas gedaan! Tja, sorry maar daar kunnen wij niets meer aan doen. Die scheur zit er en wij kunnen hem alleen weer herstellen. Tja, helaas blijf je dat altijd wel een beetje zien maar dan moet je wel heel goed kijken. Misschien dan toch maar een behangetje er over heen doen?

Dit soort verhalen kennen wij, gelukkig, alleen van horen zeggen. Grote kans dat de betreffende stukadoor zich (misschien door tijdsdruk?) heeft laten verleiden tot het versneld laten drogen van het stucwerk. Misschien zelfs tot stucwerk drogen met fohn. Iets wat wij altijd sterk afraden. Dat is namelijk vragen om problemen. En hoewel je ons kunt inschakelen als je kampt met stuc-problemen, zullen wij deze zeker niet willen veroorzaken. Je wilt mooie strakke muren met prachtig stucwerk. Goed opgebracht en strak opgedroogd. Zonder scheuren, naden of andere narigheid. Kijk op onze website en zie hoe wij jouw muren blijvend mooi maken. 

Wil je een echt professionele aanpak van jouw stucwerk?

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

Vragen over het drogen van stucwerk

Okay, dus het drogen van stucwerk is een belangrijke afsluiting van de stucwerkzaamheden. Maar hoe snel is stucwerk droog? En wanneer is stucwerk droog? En stucwerk drogen voor schilderen, is daar een andere tijdlijn voor? Hoe zit het eigenlijk met de temperatuur? Is stucwerk drogen in de zomer sneller dan stucwerk drogen winter? In de zomer is het immers warmer. Dit is slechts een kleine greep uit de vele vragen die wij krijgen over (het drogen van) stucwerk. Wij geven je graag duidelijk antwoord op deze vragen en gaan onze kennis met betrekking tot het drogen van stucwerk, zowel de do’s als de don’t’s, met je delen… 

Hoe snel is stucwerk droog?

Hoe snel is stucwerk droog? - klok
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere van welk materiaal gebruikt is (gips droogt bijvoorbeeld sneller dan spachtelputz) en met hoeveel water het is vermengd (hoe meer water, hoe langer de droogtijd – maar ook hoe dunner het materiaal wordt). Om de vraag “hoe snel is stucwerk droog” goed te kunnen beantwoorden moeten we even kijken naar andere zaken die meespelen:

  • De dikte van het stucwerk
  • De luchtvochtigheid in de ruimte
  • De ventilatie in de omgeving
  • De omgevingstemperatuur

De dikte van het stucwerk

Stucwerk droogtijdHoe dik het stucwerk is opgebracht, speelt in grote mate mee in de droogtijd van het pleisterwerk. En het zal geen verrassing zijn dat het meer tijd kost om te drogen als het materiaal dikker op de muur of plafond is opgebracht. Waarom dan niet alleen werken met een dun laagje? Goede vraag, maar helaas is het dun aanbrengen van een laag sierpleister, spachtelputz of andere specie niet altijd de juiste aanpak. Als een muur bijvoorbeeld beschadigd is of niet helemaal gelijk, dan kan het materiaal dat de stukadoor aanbrengt er juist voor zorgen dat de oppervlakte weer helemaal strak wordt. En met een dun laagje stucwerk gaat dat niet lukken, oneffenheden in de muur moet immers worden geplamuurd en daar is een dikkere laag voor nodig. Grofweg kun je een droogtijd van één dag per millimeter opgestreken stucmateriaal aanhouden.

“Grofweg kun je een droogtijd van één dag per millimeter opgestreken stucmateriaal aanhouden.”

Dit houdt in dat een zeer gehavende muur die misschien wel drie centimeter sierpleister nodig heeft om egaal te worden, maar liefst 30 dagen nodig heeft om echt goed droog te worden. Dat is best lang. Gelukkig kunnen onze professionele stukadoors de omgevingsfactoren wel enigszins beïnvloeden waardoor het proces een beetje kan worden versneld. Ga hier in ieder geval niet zelf mee experimenteren. Als een droogproces te voortvarend wordt bespoedigd dan kan dit onherstelbare schade veroorzaken en dan hebben we een horror-verhaal… 

De luchtvochtigheid in de ruimte


Bouwdroger - Dryfast DF800Voor het beïnvloeden van de luchtvochtigheid in een ruimte heb je een luchtontvochtiger nodig. Die heeft niet iedereen standaard in huis. Daarbij komt, de luchtontvochtigers op de consumentenmarkt zijn vaak niet krachtig genoeg om echt een verschil te maken. Je bent beter geholpen met een apparaat die door professionals wordt gebruikt om het vocht dat vrijkomt tijdens de droogfase van stucwerk, op te vangen. Wij maken zorgvuldig gebruik van dergelijke hulpapparaten om pleisterwerk sneller te laten drogen. Met name door ook de andere droog-factoren hier zoveel mogelijk op af te stemmen.

 

 

 

De ventilatie in de omgeving


Scheuren in stucwerk tijdens drogenVoor een gelijkmatig droog-effect van het stucwerk is een omgeving met goede ventilatie onontbeerlijk. Veel mensen denken dat het tegen elkaar openen van alle deuren en ramen hiervoor kan zorgen, maar zo zwart/wit is het in de praktijk niet. Je moet namelijk oppassen dat er niet teveel of te krachtige “luchtstromen” ontstaan. De pas gestucte muren zullen dan te snel drogen, met alle gevolgen van dien. Zet dus niet lukraak alles open maar kijk op welke strategische plaatsen in het huis je enkele ramen en/of deuren op een flinke kier kan zetten. Wellicht is het mogelijk om in de vier windrichtingen een ventilatie-opening te creëren? Uiteraard rekening houdend met de grootte van de te ventileren ruimte.

Gaat het bijvoorbeeld om één kamer waar de muren moeten drogen, zorg dan voor twee ramen op een kier in die kamer en houd de deur van die kamer open. Moeten de muren van een gehele boven of beneden verdieping drogen? Laat dan in iedere kamer een raam op een flinke kier en houd de toegangsdeuren van de ruimtes open. Controleer regelmatig hoe het stucwerk zich houdt. Als je condens ziet op de ramen, dan is er niet voldoende ventilatie aanwezig.

“Als je condens ziet op de ramen, dan is er niet voldoende ventilatie aanwezig.”

Het is soms lastig om te bepalen of het drogen van stucwerk geleidelijk genoeg gaat. Ervaring is hier een goede leerschool, iets waarover onze stukadoors in grote mate beschikken. Door het droogproces regelmatig te controleren, houden we grip op deze droogfase en kunnen teleurstellingen en/of tegenvallende resultaten worden voorkomen. Ook deze controle maakt deel uit van ons dienstenpakket.

De omgevingstemperatuur


Stucwerk droogtijd omgevingstemperatuurEen belangrijke factor is de temperatuur in de omgeving waar de gestucte muur (of muren) zich bevindt. In een warme ruimte zal stucwerk sneller drogen. Dus de verwarming voluit zetten dan maar? Zeker niet! Ook bij het beïnvloeden van de omgevingstemperatuur is voorzichtigheid geboden. Als je de temperatuur in een ruimte waar zojuist één of meerdere muren zijn gestukt, omhoog brengt naar meer dan ongeveer 20 graden Celsius, dan vraag je eigenlijk om problemen.

Het volgende gaat gebeuren: De omgeving wordt warm, het water in het opgebrachte stucmateriaal gaat sneller verdampen, hierdoor wordt het optimale geleidelijke droogproces verstoord en zullen scheuren in het pleisterwerk ontstaan. En het wordt nog erger als je voorbij gaat aan de andere factoren die meespelen in het drogen van stucwerk. Mist de ruimte bijvoorbeeld voldoende ventilatie, dan zal de luchtvochtigheid enorm toenemen. Hierdoor zullen schimmelplekken op jouw mooie, strakke muren ontstaan. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten én het is ook nog eens slecht voor je gezondheid.

“De ideale omgevingstemperatuur voor het drogen van stucwerk ligt rond 20 graden Celsius.”

Is het zomer en liggen de basistemperaturen hoger? Zorg er dan voor dat de ventilatie optimaal is en er een luchtontvochtiger (of meer dan één) in de ruimte aanwezig is. Is het winter en is de ruimte kouder? Dan kan een bouwdroger uitkomst bieden. In beide situaties geldt dat een goede balans van de droogfactoren cruciaal is voor een mooi resultaat. En ook hier geldt: Ervaring is de beste leerschool…

Wanneer is stucwerk droog?


water in stucwerkZodra de stukadoor het stucwerk heeft aangebracht kunnen de muren egaal wit lijken. Na enige tijd verdwijnt deze witte kleur en zullen de muren meer grijs zijn. Vanaf dat moment is het eigenlijk wachten totdat de witte kleur weer terug komt. Pas als de gehele gestucte oppervlakte een egale witte kleur vertoont, dus zonder donkere plekken of delen, dan kun je ervan uitgaan dat het pleisterwerk droog is. Althans, aan de oppervlakte. Want het kan best zijn dat onder de opgedroogde stuclaag, het materiaal nog niet helemaal droog is. Opgebracht stucmateriaal bevat namelijk zeer veel water. Soms bestaat het specie voor maar liefst 40% uit water.

Al dat vocht moet uit het materiaal worden getrokken door een natuurlijk droogproces en hoewel de oppervlakte dan voldoende droog kan zijn, kan het materiaal bijvoorbeeld drie millimeter dieper nog vocht bevatten. Wanneer is stucwerk droog en hoe kun je dit bevestigd krijgen? Door te meten!

Er zijn goede vochtmeters verkrijgbaar die je zekerheid kunnen bieden of een stuclaag voldoende droog is. Uiteraard werken wij graag met dergelijke zekerheden en zullen bij de minste twijfel of een muur droog is, altijd een meting uitvoeren. Je kunt er vanuit gaan dat een professioneel bedrijf in elke situatie het “zekere” prefereert boven het “onzekere”.

Stucwerk drogen voor schilderen


Stucwerk schilderen stukadoorVoordat je een muur kunt schilderen moet je er voor zorgen dat deze goed is gedroogd. Je gaat er immers iets opsmeren dat veel water bevat. Maar ook als het stucwerk voldoende droog is, heeft een zorgvuldige aanpak van de verdere afwerking de voorkeur.

Een pas gestucte én droge muur werkt namelijk als een spons. Zelfs een laag goed dekkende verf van hoge kwaliteit, zal naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende zijn om de muur mooi af te werken. Om het zuigeffect van het pleisterwerk tegen te gaan wordt daarom vaak een voorstrijkmiddel gebruikt.

Dit helpt niet alleen om het sponseffect tegen te gaan, het kan ook het verschil maken als het stucwerk in diepere lagen, nog niet helemaal droog blijkt te zijn. Schimmel kan ook, hetzij in beperkte mate, worden voorkomen met het gebruik van een goed voorstrijk middel. Stucwerk drogen voor schilderen blijft echter altijd van groot belang. Wil je meer weten over hoe je stucwerk moet drogen voor het schilderen? We hebben hier namelijk een extra artikel over geschreven!

Stucwerk drogen winter


In de winter liggen de omgevingstemperaturen (doorgaans) een stuk lager. Dit is voor het drogen van gestucte muren een vertragende factor. De ideale temperatuur voor het drogen van stucwerk ligt, ook ’s winters, rond 20 graden Celsius.

Wat doe je als het buiten vriest en de temperatuur in de ruimte een stuk lager is? Je moet immers zorgen voor voldoende ventilatie dus je kunt je niet veroorloven om alle ramen en deuren potdicht te houden en de verwarming voluit te zetten… Inderdaad, zo kun je dit dilemma niet oplossen.

Het is zaak om de temperatuur in de ruimte te verhogen zonder dat dit ten koste gaat van de ventilatie. In zulke gevallen kan het raadzaam zijn om het stucwerk drogen winter een handje te helpen met bijvoorbeeld een bouwdroger. Ook hier geldt weer dat het loont als je hier ervaring mee hebt. Juist omdat de overige droog-factoren in verhouding moeten zijn met de manipulatie van de temperatuur. Dus voldoende ventilatie en een goede luchtontvochtiger.

Stucwerk drogen met fohn


Stucwerk drogen fohnHet stucwerk drogen met behulp van een föhn is nooit een goed idee. De warmtestraal van een föhn is zeer beperkt en zal dus nooit een hele muur kunnen “bedienen”. Ook is de temperatuur te hoog en de kans op het veroorzaken van scheuren en barsten is vele malen groter bij stucwerk drogen met fohn.

Alle droog-feiten van stucwerk op een rij


Het drogen van pleisterwerk, specie of stucwerk is “gewoon” een fase die om geduld vraagt. Het is een cruciale stap bij het stuken van muren en plafonds. Doe je dit onzorgvuldig en/of gehaast, dan kan het zo maar zijn dat de investering qua tijd en geld teniet wordt gedaan. Laat je daarom altijd goed informeren en bijstaan door onze professionele stukadoors. De antwoorden op vragen als wanneer is stucwerk droog en hoe snel is stucwerk droog, zijn afhankelijk van meerdere factoren. Desalniettemin, een aantal feiten omtrent het drogen van pleisterwerk nog even op een rij:

  • Houdt 1 dag drogen, per mm stucmateriaal aan
  • Goede en zorgvuldige ventilatie is van groot belang
  • Zorg voor een omgevingstemperatuur van rond 20 graden Celsius
  • Zie je condens op de ramen? Gebruik een luchtontvochtiger of zorg voor meer/betere ventilatie
  • Ga niet met een föhn drogen
  • Wees terughoudend met het manipuleren van de droogfactoren


Wees verstandig en laat je bij het stuken van muren en plafonds adviseren door een professioneel bedrijf. Ook bij de laatste, cruciale stap: het drogen van stucwerk. 

Wil je een echt professionele aanpak van jouw stucwerk?

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

Gerelateerde artikelen

Artikelen die te maken hebben met het drogen van stucwerk.

Stucwerk schuren | Hoe doe je dat?

Stucwerk schuren | Hoe doe je dat?

Stukadoor | Daams Stucwerken Stucwerk schurenStucwerk schuren, heel erg belangrijk Het hebben van een glad gestucte muur is een absolute meerwaarde voor een woning. Een mooie gladde muur is de trend van het moment. En veel mensen nemen een schuurmachine ter hand om...

Neem contact met ons op!

Helemaal enthousiast om ons als uw stukadoor in Luyksgestel in te huren? Neem contact op! Dit kan via ons gratis offerte aanvraag pagina, of lekker ouderwets via een telefoontje: +31622008744

Stukadoor | Daams Stucwerken

Krommeweg 9, 5575 AT Luyksgestel, Nederland

Stuur ons een bericht

Stuur Daams Stucwerken een bericht via contact of bel ons gerust voor vragen!