Stukadoor | Daams Stucwerken

Stucwerk schuren

Stucwerk schuren, heel erg belangrijk

Gedschuurde witte muur

Het hebben van een glad gestucte muur is een absolute meerwaarde voor een woning. Een mooie gladde muur is de trend van het moment. En veel mensen nemen een schuurmachine ter hand om bestaande lagen te verwijderen of er wordt een vakman gevraagd om een mooie nieuwe strakke stuclaag aan te brengen.

Net zoals als elk klusje in en rondom het huis is er een stappenplan om te volgen, en dat is noodzakelijk om een degelijk resultaat te krijgen.

Een stappenplan maakt het werk gemakkelijker en werkt uiteindelijk sneller. Gemak dient de mens dus het is daarom logisch om het stappenplan te volgen.

 

Een nieuwe muur, en toen?

Schuren van muur met de handEen vers gestucte muur is altijd weer prachtig om te zien. Of de muur nu in de woonkamer, gang, badkamer of in een kantoor is, een verse muur moet na het drogen altijd nog behandeld worden voordat je er verder iets mee kunt doen.

Het is mogelijk om een droge muur te schilderen of te behangen, misschien worden er wel panelen of tegels op bevestigd, er zijn legio mogelijkheden om een muur af te kunnen werken met verschillende producten.

Maar het is heel erg belangrijk dat wat er op de muur komt te zitten, ook echt blijft zitten, zo lang als dat men wenst.

En zo komen we uit bij het magische woord schuren. Of er nu een plank van een kast wordt geschilderd of behangen op een muur, het schuren is de sleutel tot echte bouwsuccessen. Alles draait om hechting en grip.

Wil je een echt professionele aanpak van jouw stucwerk?

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

Waarom schuren?

Een verse droge muur zit vol met oneffenheden en lijmsporen, stof en korreltjes.

Op het eerste gezicht valt het niet op maar wanneer er wordt geschilderd worden de oneffenheden juist benadrukt, en dan ontstaat er een bijzonder lelijke muur. Oneffenheden onder het behang zijn ook niet wenselijk vandaar dat een muur zo glad mogelijk moet zijn.

Omdat de stucadoor zijn uiterste best heeft gedaan om een strakke muur neer te zetten is het belangrijk om op de juiste manier een muur verder netjes af te werken, want anders is het zonde van alle energie. Het is belangrijk dat het gehele oppervlak egaal wordt geschuurd.

Dus aan de gang gaan met een schuurpapiertje is een lastige klus. De lijm van het behang of de verf hebben namelijk niet alleen een gladde muur nodig maar ook grip.

Schuren met de hand is zeker minder nauwkeurig dan met een handige machine, die ook nog eens het stof tegelijkertijd opzuigt. Tevens zit er aan een wand/plafondschuurmachine een lange steel zodat er niet op een trappetje hoeft te worden geklommen en de knieën worden ontzien.

Een schuurmachine huren

Flex GE 5 R Schuurmachine
Het schuren van stucwerk is dus onvermijdelijk om echt een goed resultaat te kunnen bereiken.

Het succes van iedere schilderklus is hechting, en dat geldt ook voor het lijmen van behang of tegels.

Een nieuw vers stucwerk hoeft niet te worden ontvet. De muur is gloednieuw en de kans is klein dat er iets ernstigs met een muur gebeurt waardoor er minder hechting zou kunnen ontstaan.

Wij verhuren ook een schuurmachine, dit is de Flex GE 5 R met VCE 44 Lac stofzuiger. Dit is een profesionele schuurmachine voor zowel muren als plafonds.

Het is niet mogelijk om zomaar een willekeurige schuurmachine op een muur te gebruiken. Dit zal te grote schuurverschillen gaan vertonen zodat er niets meer overblijft van de prachtige nieuwe muur. Goed gereedschap is inderdaad het halve werk, en dat geldt zeker voor een muur-/plafondschuurmachine.

Muren en plafond schuren met een schuurmachine


VCE 44 L AC schuurmachine stofzuigerOf het nu om het schuren van een muur of een plafond gaat, met een schuurmachine gaat zoiets natuurlijk honderd keer beter dan wanneer je met de hand aan het werk gaat.

Ook op het plafond is een goede hechting belangrijk om te voorkomen dat de verf van het plafond valt wanneer iemand de deur iets te hard dichtdoet. Verf in de koffie of thee is natuurlijk niet de bedoeling.

De stappen van het voorbehandelen zijn dus superbelangrijk en mogen niet worden overgeslagen. Bij het schilderen van raamkozijnen neemt goed schuren de meeste tijd in beslag, het daadwerkelijke schilderen met de kwast is maar een klein onderdeel van het gehele stappenplan.

Een muur-/plafondschuurmachine huren is niet duur en is zeker de moeite waard om te doen omdat het snel, schoon en grondig werken is. En dat is vereist, of er nu geschilderd of behangen gaat worden, om een optimaal resultaat te bereiken.

 

Welke korrel voor het schuren?

Het juiste gereedschap is natuurlijk belangrijk om ook geen schade te veroorzaken aan het stucwerk wat met zoveel aandacht is aangebracht.

Schade is zo gemaakt en om nu gelijk op vers stucwerk te gaan plamuren is ook zo wat. Het is absoluut een aanrader om plamuurmessen en staalborstels in de gereedschapskoffer te laten en alleen met het juiste schuurpapier op een muur te komen.

Bij het huren van een machine wordt er geadviseerd over het grofte van het schuurpapier. Gaas om te schuren geeft geen 100% egaal resultaat en kan ook sporen achterlaten.

Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken.

Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect. Krassen en andere beschadigingen kunnen met gebruik van het juiste schuurpapier goed worden vermeden wat een hoop onrust en ellende scheelt.

Gebruik de juiste schuurmachine, een giraffe!

Flex GE 5 R SchuurmachineDe Giraffe schuurmachine van Flex-tools is het juiste apparaat om een muur of een plafond mee te kunnen schuren.

Het hele design van het apparaat is zo ontworpen dat er zeer netjes en gelijkmatig mee kan worden geschuurd. De machine heet niet voor niet Giraffe vanwege de lange nek die aan het apparaat zit. Dankzij de lange steel is het supergemakkelijk om een muur of plafond effectief en netjes te kunnen schuren.

Het grote voordeel is dat via de flexibele schuurkop het stof kan worden afgezogen door een aangesloten stofzuiger zodat het niet alleen netjes maar ook nog eens schoon werken is. Om daarnaast gewoon een stofmasker, een beschermingsbril en gehoorbescherming te dragen is nooit verkeerd.

Door het ergonomische ontwerp van de Giraffe schuurmachine is het mogelijk om egaal de druk te kunnen blijven verdelen of er nu op een muur wordt geschuurd of op een plafond.

De manier van werken en het resultaat zijn zoveel malen beter dan wanneer er met de hand wordt geschuurd, zodat het zeker de moeite waard is om eens beter naar deze machine te kijken. Online valt er heel wat informatie te vinden en ook bij Flex-tools helpt men mensen graag verder.

Muren en plafond schuren met een schuurmachine


Muur geschuurd en plafond geschuurdHet is niet erg om in een hoekje een fijn korrelig schuurpapiertje te gebruiken maar het schuren van een groot oppervlak vereist een beetje techniek van de persoon die aan het werk is.

Een plafond en een muur zijn grote vlakken en wanneer je een schuurmachine te lang op één plaats houdt ontstaat er een diepte verschil. Niet te hard duwen op een schuurmachine dus, want het apparaat moet het werk doen.

Het handige aan de plafondschuurmachine is dat er niet op een trap geklommen hoeft te worden. Met niet teveel druk op de machine is het mogelijk om mooie rechte banen te maken, horizontaal en verticaal, of van links naar rechts.

Het resultaat is honderd keer beter natuurlijk dan wanneer stucwerk met de hand wordt geschuurd. Even de tijd nemen om op een klein stukje muur te oefenen met een vreemde machine is natuurlijk helemaal ideaal.

Wanneer eenmaal het juiste gevoel ontstaat is het schuren van stucwerk een leuke en dankbare klus.

Wij geven natuurlijk ook de nodige informatie en instructie om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken.

Natte muur schuren

Net zoals verf niet wil drogen op een nat object, laat een te vochtige stuclaag zich niet schuren.

Het is niet de moeite waard om aan te beginnen. Sterker nog, het is niet aan te raden om een natte stuclaag te willen schuren. De schade die ontstaat is enorm want er kunnen hele stukken niet goed gedroogde stuk loslaten en dan kost het nog veel meer tijd. En dat terwijl alles in één keer goed afgerond kan worden wanneer een muur de tijd krijgt om te drogen.

Heel veel mensen proberen het toch, met het argument dat de muur er droog uitziet maar je wordt er keihard op afgerekend wanneer er geen geduld is. En dan moet door de haast opnieuw de stucadoor worden gebeld om het werk over te doen.

Dat kost dan niet alleen extra tijd maar ook extra geld en dat is zonde.

Vocht-meten is weten!

Vocht meten met een vochtmeter

De vakmensen zijn in het bezit van meetapparatuur om het vochtpercentage in een muur te meten. Ook zijn er in de verschillende bouwmarkten meetapparaten verkrijgbaar om het vocht in een muur te meten.

Om verder te kunnen werken op een nieuwe muur of stuclaag moet er minder dan 2% vocht aanwezig zijn. Er vanuit gaande dat er geen lekkages zijn die een muur vochtig houden, zal een gemiddelde muur veertien dagen nodig hebben om te drogen.

Een toplaag kan er wel droog uitzien maar dat zegt niets over de situatie die eronder zit. Loskomend behang of bladderende verf zit niemand op te wachten en kan worden voorkomen.

Meten is in dit geval ook zeker weten voor een optimaal resultaat. Bij twijfel is het altijd mogelijk om de stucadoor te bellen om het vochtgehalte in een muur te komen meten wanneer er geen eigen meetapparatuur beschikbaar is. Voorkomen is beter dan genezen.


Pleisterwerk, stucwerk en spachtelputz schuren


Sierlijsten Stucwerken
Dankzij de wisselende modetrends raken ook interieurs uit de mode en dan is het weleens tijd voor verandering.

Het willen gladschuren van bestaand pleister- of , stucwerk is niet eenvoudig en het kost een berg energie. De keiharde korrels van spachtelputz kunnen het beste worden afgestoken en het resterende worden gladgeschuurd. Tevens is het inhuren van een schoonmaakploeg dan ook geen verkeerd idee want er komt dan nogal wat rommel van de muur.

Het is een absolute aanrader om een veiligheidsbril en een goed stofmasker aan te schaffen want dit werk is een flinke aanslag op de luchtwegen.


Nieuw is beter!

Maar het is zeker geen gemakkelijke klus om een muur netjes af te steken, geen schade aan de muur weten te veroorzaken om vervolgens te muur glad te gaan schuren.

Soms is het resultaat zo ernstig dat opnieuw de stucadoor er bij moet komen om de boel te redden. Wanneer er keiharde korrels of ander stucwerk op een muur zijn aangebracht is het ook mogelijk om gewoon een nieuwe stuclaag over de muur heen aan te brengen.

Het geeft minder rommel en het werkt zeker sneller. Een nieuw gestucte muur is een aanwinst voor een woning en wanneer je de kosten tegen elkaar wegstreept is een nieuwe stuclaag waarschijnlijk goedkoper. Zelf doen of laten doen is een persoonlijke keuze.

Zelf klussen is machtig om te doen en wanneer de klus goed is afgerond kijk je toch weer met andere ogen naar de muur bij een ander.

Aan het werk met een stoom apparaat.

Stucwerk eraf halen met stoommachine 

Ook zijn er voorbeelden van mensen die aan het werk gaan met een stoomapparaat om bestaande lagen van een muur te verwijderen. Er leiden vele wegen naar Rome dus het is ook mogelijk om op meerdere manieren een muur in orde te krijgen.

Zo egaal mogelijk proberen te werken op een muur is dan belangrijk want een stoomapparaat werkt weer anders dan een schuurmachine. Met een afstomer is het zeker belangrijk om de ondergrond goed te beschermen. Want een stoomapparaat produceert veel vocht in een ruimte en kalkwater op de vloer is niet best. De muur goed laten drogen is belangrijk natuurlijk voordat er verder gewerkt kan worden op een muur.

Goed ventileren om al het in de ruimte gebrachte vocht te laten verdwijnen is zeker belangrijk. Schimmels zijn alleen maar schadelijk zowel voor een mens als voor bijvoorbeeld de verf op een muur. En schimmelspikkels in het mooie nieuwe behang zal ook zeker niet de bedoeling zijn. Droog is dus belangrijk.


Geschuurd, en toen?
Sierlijsten Stucwerken

Een logische volgende stap is niet direct gaan schilderen of behangen. Het zou zonde zijn van alle energie en materiaal.

Een nieuwe droge stuclaag werkt namelijk als een spons. De zuiging van de muur is enorm en alle behangerslijm of verf verdwijnt direct in de muur. Om op deze manier een muur mooi te krijgen zijn er waarschijnlijk vier lagen latex verf nodig om een beetje fatsoenlijk voor de dag te komen.

Het is het beste om een muur eerst te gronden met de zogenaamde diepgrond. Het wordt ook wel voorstrijkmiddel genoemd en het is absolute noodzaak om dit te gebruiken. Een droge muur behandelen met diepgrond kost niet veel tijd en is de moeite waard omdat het heel veel geld bespaart.

Het voorstrijkmiddel sluit de muur af en geeft een goede hechtingslaag tussen de muur en de muurverf of het behang met de lijm. Het is daarom gewoon belangrijk dat de nieuwe muur gewoon goed droog is want een grondlaag met daaroverheen verf of behang sluiten de muur alleen maar meer af.

Voorstrijkmiddel, zelf kopen of zelf maken?

Kort door de bocht wordt wel gezegd dat een voorstrijkmiddel gemaakt kan worden door behanglijm flink te verdunnen met water. Het is niet altijd de beste oplossing want de kans bestaat dat latex verf een reactie geeft door de lijm en dan hangen de bladders weer aan de muur.

Kijk gerust eens in de bouwmarkten naar voorstrijkmiddel of diepgrond , het is hetzelfde maar het staat weleens anders op het etiket.

Voorstrijkmiddel is het juiste middel om te gebruiken om een muur goed voorbereid te hebben op het vervolg van de afwerking. Er zijn zelfs voorstrijkmiddelen in kleur te krijgen.

Zo is het gemakkelijk om te zien waar je bent gebleven met voorstrijken op een muur.

Voorstrijkmiddel is bijna net zo dun als water dus het is belangrijk om de vloer goed te bedekken met zeil en afplaktape zodat na de klus het heel eenvoudig is om het zeil weg te halen zodat de vloer netjes blijft.

De weg naar succes

Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.

Afnemen met een vochtige doek en af borstelen zijn voldoende om de diepgrond er vervolgens op aan te brengen. De diepgrond of voorlijm fixeert ook wel loszittende delen dus het is beter om ieder korreltje maar te verwijderen om een zo glad mogelijk resultaat te bereiken. Er bestaan heel wat schoonmaakmiddelen om te gebruiken maar een eenvoudige zachte zeep of natuurlijke ontvetter is toereikend genoeg.

De gereedschappen zijn naast het gebruik ervan de belangrijkste factoren die een goed resultaat kunnen geven. Kijk gerust een rond in de webwinkel van Flex-tools.com om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden om diverse zaken te schuren. Iedere klus vraagt om specifieke gereedschappen en vaak is het veel prettiger en eenvoudiger om deze even te huren dan ze te moeten aanschaffen.

Wil je een echt professionele aanpak van jouw stucwerk?

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijvende offerte! 

Conclusie

Gewoon stap voor stap

Zo zijn alle stappen tot nu toe heel belangrijk om rustig uit te voeren want dat werkt toch gewoon het snelste en zonder problemen.

Droogtijd is belangrijk, hechting is belangrijk, net zoals het glad en stofvrij maken van de ondergrond.

Rustig de tijd nemen om een muur te laten drogen is absoluut de moeite waard om vervolgens de volgende stappen goed te kunnen nemen.

Het aanbrengen van verf of behang op een gegronde gestucte muur geeft een perfect resultaat. De diepgrond is diep de muur ingetrokken en biedt grote hechting aan het product wat erop wordt aangebracht en houdt het jarenlang vol.

De beste stuurlui

Er circuleren heel wat tips en gezegdes rondom kluswerkzaamheden. Niet alle oplossingen zijn kwalitatief even goed maar het is niet moeilijk om even een stapje terug te nemen en alle tips op een rijtje te zetten en de beste eruit te vissen.

Het voorwerk ik bij klussen het belangrijkst want dat is de basis waarop verder gebouwd moet worden. Het voorwerk gaat ook over het beschermen van de vloer met folie of stucloop en het voorbereiden om afval af te voeren zodat het mogelijk is om te beginnen met het goed gladschuren van het stucwerk.

De tips en adviezen

De vele bouw en klus ervaringen van mensen worden gedeeld op blogpost en filmpjes die online te vinden zijn.

Het is de moeite waard om op het gemak al deze informatie te bekijken voordat er begonnen wordt met het klussen. Ervaringen van anderen zijn niet altijd verkeerd en kunnen zeker hulp bieden bij klusproblemen.

Stucwerk schuren is iets wat bijna iedereen kan alleen is het geen dagelijks werk.

De slag van het werken moet men even in de vingers krijgen en als er geen tijd of geen zin is om te klussen zijn er de vakmensen beschikbaar die graag de klus opknappen.

Een vakman inhuren is geeft het voordeel dat er zelf niet hoeft te worden gesjouwd en dat er bepaalde garanties kunnen worden gegeven. Maar zoals het spreekwoord zegt, een glad geschuurde stuclaag is het halve werk.

 

Gerelateerde artikelen

Artikelen die te maken hebben met het drogen van stucwerk.

Neem contact met ons op!

Helemaal enthousiast om ons als uw stukadoor in Luyksgestel in te huren? Neem contact op! Dit kan via ons gratis offerte aanvraag pagina, of lekker ouderwets via een telefoontje: +31622008744

Stukadoor | Daams Stucwerken

Krommeweg 9, 5575 AT Luyksgestel, Nederland

Stuur ons een bericht

Stuur Daams Stucwerken een bericht via contact of bel ons gerust voor vragen!